ویژه نامه سوم خرداد سالروز فتح خرمشهر
ویژه نامه سوم خرداد سالروز فتح خرمشهر
فتح خرمشهر (سوم خرداد 1361) در تاريخ جنگ ايران و عراق از اهميت ويژهاي برخوردار است. خبر آزادي خرمشهر آن چنان شگفتآور بود كه در سراسر ميهن اسلامي ما مردم را به وجد آورد. با اعلام خبر فتح خرمشهر مردم ايران بسان خانوادهاي بزرگ كه فرزند از دست رفته خود را باز يافته است اشكهاي شادي و شعف خود را نثار روح شهداي حماسهآفرين صحنههاي شورانگيز اين نبرد كردند. براي پي بردن به عظمت اين نبرد حماسي كافي است بدانيم كه نيروهاي متجاوز عراق پيش از نبرد سرنوشت ساز رزمندگان ما براي آزادي خرمشهر در اطلاعيهاي به نيروهاي خود دستور داده بودند كه دفاع از خرمشهر را به منزله دفاع از بصره، بغداد و تمام شهرهاي عراق محسوب دارند. همچنين تجهيزات و امكانات دفاعي دشمن در اين منطقه نشان ميداد كه عراق خرمشهر را به عنوان نماد پيروزي خود در جنگ به حساب آورده و قصد داشته است به هر قيمت، اين شهر را در تصرف نيروهاي خويش نگهدارد.
هنگامي كه مرحله اول و دوم عمليات بيتالمقدس به پايان رسيد و رزمندگان ما در اطراف خرمشهر مستقرشدند، راديوي رژيم بعثي، ميكوشيد در تبليغات كاذب خود، حضور نيروهاي عراق را در خرمشهر به رخ بكشد تا توجيهي براي ترميم روحيه نيروهاي شكست خورده و رو به هزيمت عراق باشد. فتح خرمشهر در زماني كمتر از 24 ساعت، موجب شد كه بخش قابل توجهي از نيروهاي مهاجم عراقي به اسارت نيروهاي جمهوري اسلامي ايران درآيند.
نبرد بزرگ، سرنوشتساز و غرورآفرين بيت المقدس كه براي رها سازي خرمشهر از سلطه نيروهاي مهاجم عراقي انجام شد، از دهم ارديبهشت ماه تا چهارم خرداد ما 1360 به طول انجاميد. اين نبرد حماسي علاوه بر پايان بخشيدن به 19 ماه اشغال بخشي از حساسترين مناطق خوزستان و آزادسازي خرمشهر، ضربهاي سهمگين و كمرشكن به توان رزمي و جنگ طلبيهاي دشمن مهاجم وارد ساخت.
كوتاه سخن اينكه عمليات بيتالمقدس به عنوان برجستهترين عمليات پدآفندي نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران در تاريخ نظامي 8 سال دفاع مقدس ثبت شده است.
اگر امروز در هر شهر و روستا به گلزار شهيدان گذر كنيم و تاريخ نقش بسته بر سنگرها را مرور كنيم، خواهيم ديد كه مجموعه شهيدان سوم خرداد 1360 الگويي كوچك از ملت مقاوم ايران است كه چونان سپهري پر ستاره مي درخشد. شاديهاي به ياد ماندني خودجوش و سراسري پس از آزادسازي خرمشهر نيز برگ ديگري از اين حماسه ملي بود و نشان داد كه مردم سراسر اقطار و بلاد ايران اعم از آن كه هرگز خرمشهر را به چشم ديده باشند يا نه چگونه از شنيدن خبر اين پيروزي ساعتها به دست افشاني و پايكوبي پرداختند وهزيمت دشمن اشغالگر را از خاك ميهن جشن گرفتند.
سوم خرداد يك حماسه ملي است؛ اگر حضور ملت در صحنه جبهه هاي دفاع نبود، نه حماسه آن پيروزي تحقق مي يافت و نه حماسه حضور مردم در جشن پس از پيروزي. لذا به حق مي توان گفت پاسداشت فتح خرمشهر در گرو پاسداشت حضور مردمي در همه صحنه هاست.
رمز عملیات : یا علی بن ابیطالب (ع)
هدف عملیات : آزاد سازی خرمشهر ، پادگان حمید ، هویزه، جفیر وحسینیه
منطقه عملیاتی : غرب کارون ، جنوب غربی اهواز وشمال خرمشهر
تاریخ شروع : ساعت 30 دقیقه بامداد 10/2/61
مدت عملیات : 25 روز طی 3 مرحله
وسعت منطقه عملیاتی : 6000 کیلومتر مربع
نتایج عملیات
مناطق وتأسیسات آزاد شده :
· آزادی شهر بندری خرمشهر وشهر هویزه وپادگان حمید
· جاده مهم وتدارکاتی اهواز _ خرمشهر _ کرخه نور
· جاده سوسنگرد _ هویزه
· خارج شدن بخش وسیعی از جنوب میهن اسلامی از زیر آتش دشمن
· تصرف وتأمین 8 پاسگاه مرزی
تجهیزات منهدم شده دشمن :
· 285 دستگاه تانک ونفربر
· دهها انبار مهمات
· 40 فروند هواپیما
· 2 فروند هلیکوپتر
· چندین دستگاه لودروماشین آلات مهندسی
· 500 دستگاه خودرو
· دهها قبضه توپسبک وسنگین
· مقدار زیادی از انواع تیر بار وسلاحهای سبک سنگین
یگانهای منهدم شده دشمن :
· تیپ 12 زرهی و8 مکانیزه
· تیپ 606 پیاده
· تیپ 24 مکانیزه
· تیپ 417
· تیپ 426
· تیپ 51
· تیپ 34 زرهی
· تیپ 27 مکانیزه
· تیپهای 6و12 زرهی از لشکر 2
· تیپ 605 تیپهای 2و6 پیاده تیپ 90 پیاده
· تیپ 48 پیاده
· تیپ 10 زرهی
· تیپ 46 مکانیزه
· تیپ 37 زرهی از لشکر 12
· تیپهای 8و9و10 گارد مرزی
· تیپ 33 نیروی مخصوص
· تیپ 238 گارد مرزی
· تیپ 14 زرهی
· گردان تانک المنصور ویک گردان شناسایی
· تیپ 243 توپخانه ستاد کل ارتش عراق
تعداد کشته وزخمیهای دشمن : 16500 نفر
تعداد اسراء : 19000 نفر
غنائم :
· 105 دستگاه تانک ونفربر
· دهها انبار مهمات
· 95000 عدد انواع مین
· صدها دستگاه خودرو سبک وسنگین
· 30 دستگاه جیب حامل توپ 106 میلیمتری
· تعداد زیادی لودر وبولدوزر وماشین آلات مهندسی
· 18 قبضه توپ 130 میلیمتری
· هزاران قبضه سلاح انفرادی